Studiehulp in corona-tijd

Max is 10 jaar en woont sinds september 2019 in onze gemeente met zijn familie. De ouders spreken enkel Russisch en Roemeens. Omwille van Corona kan ik niet meer aan huis gaan. Met wat Auxilia-hulp hebben we dan een oplossing gevonden.

Van maandag tot vrijdag bel ik Max elke dag rond 14u, via Whatsapp (gratis).

Ik begin met rekenen: tafels oefenen.  Ik vraag hem mondeling zijn tafels op. Ik vraag: 5 x 6 en hij antwoordt: 5 x 6 = 30. Ik laat hem dus zijn cijfers volledig herhalen. Ik vraag de tafels door mekaar.

Daarna lezen we. In het begin toonde Max met zijn gsm de pagina van het boek dat hij las. Maar dat was niet gemakkelijk voor hem. Ik heb dan een andere oplossing gezocht. Via https://www.gratisboekendownloaden.net/ kan je  gratis een boek downloaden. Er zijn verschillende titels beschikbaar. Daarvan heb ik er eentje van 27 pagina’s afgeprint en aan Max bezorgd. Nu gaat het lezen een stuk gemakkelijker. Ik volg op mijn scherm wat hij leest, en hij kan rustig lezen. Hij plaatst gewoon zijn gsm voor hem. Hij leest gewoonlijk 1 à 2 pagina’s, naargelang de moeilijkheidsgraad. 

Dan doen we meestal nog wat taalspelletjes op de computer: https://www.computermeester.be/. Dat heb ik doorgekregen van zijn zorgjuf, die tweemaal per week ook bij hem thuis langs gaat, om bundels af te geven, en de gemaakte bundels op te halen. Ik laat hem een spelletje  kiezen. De zorgjuf heeft hem geleerd hoe hij dit op de laptop moet intikken, en hij is een snelle leerling!!  Dan moet hij wel met de gsm terug zijn scherm tonen, want ik krijg nooit dezelfde woorden als hij op mijn scherm. We praten meestal een half uur tot 3 kwartier. Dan is hij ook moe, en merk ik dat het goed is geweest.

Regelmatig mail ik de zorgjuf door wat we doen. Zij volgt hem ook kort op nu. Ik merk dat hij al veel meer begrijpt van onze taal, en dat het heel belangrijk is dat hij elke dag dat half uur Nederlands praat.

Het geeft in elk geval heel veel voldoening. Toen ik enkele weken geleden milde symptomen kreeg van corona(??) en mijn stem bijna volledig foetsie was, kreeg ik van hem een heel mooie sms : “Word snel beter. Veel beterschap!! ” En toen wist ik weer waarom ik dit doe. Dit deed zovéél deugd. Hij had het waarschijnlijk op één of andere vertaalsite gehaald, maar het was heel fijn om te krijgen.