Straks starten weer tal van 18-jarigen universitaire studies: hoopvol, maar kansloos.

Iedereen weet dat leerlingen uit bepaalde ASO- en TSO-richtingen nauwelijks kans maken om een universitair diploma te behalen. België is ook het enige land ter wereld waar je zonder toegangsproef naar de universiteit kan. Veel afgestudeerden van het secundair onderwijs hebben geen flauw idee van wat hun te wachten staat aan de universiteit. Met als resultaat: een verloren jaar, verloren geld, frustratie, verlies van zelfvertrouwen. Universiteiten schieten hier echt tekort. Zij weten perfect wat de slaagkansen zijn vanuit de verschillende ASO- en TSO-richtingen, maar delen dit niet of onvoldoende mee op de Info-dagen: ze beperken zich tot het vage “het zal niet gemakkelijk zijn”. Want voor iedere ingeschreven student (hoe kansloos ook) passeren ze langs de kassa..

Regelmatig krijgt Auxilia de vraag tot ondersteuning door beginnende studenten. Wij gaan daar erg omzichtig mee om. We houden rekening met de slaagkansen vanuit bepaalde afstudeerrichtingen, met het reeds afgelegde studieparcours vooraleer we ingaan op een vraag tot begeleiding. Maar nog belangrijker: we nemen de tijd voor een ernstig gesprek om de student te oriënteren naar een haalbare richting.

Een gedachte over “Straks starten weer tal van 18-jarigen universitaire studies: hoopvol, maar kansloos.

  1. Ik begrijp de commentaar. Ik meen echter dat het een verantwoordelijkheid is van universiteiten (of hoger onderwijs in het algemeen), secundaire scholen en CLB samen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s